<
sneeuwkanonnen
  • 21 november 2016
  • Geplaatst door Charlie
  • Thema
  • 1

Sneeuwkanonnen: dé oplossing bij zachte winters?

Wat is erger dan jezelf een jaar lang verheugen op een heerlijke week wintersport en er vervolgens bij aankomst achter komen dat er nauwelijks sneeuw ligt? Inderdaad, niets. En daarom is het goed om van te voren te onderzoeken welke wintersportoorden sneeuwzeker zijn en welke skigebieden als back-up een groot aantal sneeuwkanonnen hebben. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Van een koude kermis….

Helaas hoor je het steeds vaker van collega’s, vrienden of familie en waarschijnlijk heb je het zelf afgelopen twee seizoenen ook wel meegemaakt. Je gaat naar de sneeuw, had je voorbereid op een weekje wintersport, maar toen je aankwam lag er op veel pistes niet genoeg sneeuw. Wat is hiervan de oorzaak? Het is een onderwerp wat veelal in het nieuws komt en wat nu dankzij de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump ook weer het gesprek van de dag is: de opwarming van de aarde.

Opwarming van de aarde

Heeft de opwarming van de aarde iets te maken met het feit dat er minder sneeuw ligt in wintersport gebieden? Als je het mij vraagt, ja, het heeft er zeker iets mee te maken! Dit zeg ik alleen door naar feiten en cijfers te kijken. Volgens weerplaza is 2016 het warmste jaar ooit en het record van het warmste jaar hiervoor was 2015. Hoe warmer het weer, hoe minder sneeuw. Het is iets voor de wereldleiders om uit te zoeken, maar wij als wintersportliefhebbers willen hier zeker niet de dupe van worden natuurlijk.

Oplossing voor de wintersportliefhebber

Wat mij betreft zijn sneeuwkanonnen een uitkomst. Hierdoor kun je altijd skiën of snowboarden en kan je elk jaar blijven genieten van alles wat wintersport te bieden heeft. Het ultieme gevoel is uiteraard ’s morgens wakker worden, door het raam kijken en zien dat er een vers pak poeder voor je klaar ligt. Het kraken van de sneeuw onder je voeten, de sporen die je maakt en de rust die de sneeuw uitstraalt. In één woord fantastisch, maar helaas steeds vaker een droom dan een waarheid. Een sneeuwkanon kan bij voldoende kou echter toch sneeuw produceren om de pistes begaanbaar te maken. Zo kun je bij tegenvallende sneeuw toch de pistes op.

Hoe werkt het?

Hoe werkt een sneeuwkanon? Een sneeuwkanon werkt alleen als de temperatuur onder of rond het vriespunt ligt en de luchtvochtigheid goed is. De beste sneeuw wordt gemaakt wanneer de luchtvochtigheid minder dan 50% is. Hoe hoger dit percentage is, hoe minder de kwaliteit.

In de wintersport worden vier soorten sneeuwkanonnen onderscheiden:

Sneeuwlans
Een sneeuwlans is een aluminium buis. Hierin wordt water (niet boven 0 graden celsius) samen met perslucht aangevoerd. Aan het einde van de buis wordt het water verneveld. Het vernevelde water wordt door de perslucht veranderd in sneeuwkristallen. Een sneeuwlans kan in optimale omstandigheden bijna een kuub sneeuw per uur maken. De luchtvochtigheid moet hoog zijn.

sneeuwlans


Drukluchtkanon
Het drukluchtkanon perst een mengsel van water en lucht bij 5 tot 10 bar naar buiten. Hierdoor bevriest het water door het afkoelende effect van uitzetting. Het drukluchtkanon is een zeer effectief sneeuwkanon. Dit type sneeuwkanon is minder gevoelig voor luchtvochtigheid en extreme koude.

drukluchtsneeuwkanon


Ventilatorkanon
Een ventilatorkanon spreekt het meest tot de verbeelding spreken. Kleine sneeuwkanonnen maar soms ook enorme apparaten spuiten de hele nacht door sneeuw naar buiten. Een ventilatorkanon is een combinatie van een sproei-installatie, een ventilator en een water- en lucht aanvoer. Dit sneeuwkanon maakt gebruik van samengeperste lucht.

ventilatorkanon


Warm weer kanonnen
Het warm weer sneeuwkanon maakt geen gebruik van water, maar van ijs om sneeuw te fabriceren. In combinatie met vrieselementen kan er met deze machines altijd sneeuw worden gemaakt. In feite vernevelen deze machines ijs wat daardoor op sneeuw gaat lijken.


Sneeuwkanonnen in Winterberg

Een populair en dichtbij gelegen wintersportgebied is Winterberg. Winterberg ligt op drie uur rijden vanaf Utrecht, heeft een aantal leuke pistes en heeft in 2013 en 2014 vijftien miljoen euro geïnvesteerd. Hierdoor is dit laaggelegen gebied een stuk sneeuwzekerder geworden. Pakweg tien jaar geleden was een dagje of een weekend skiën in Winterberg alleen mogelijk na enorme sneeuwval, maar inmiddels staan er door de investeringen enorm veel sneeuwkanonnen en is de sneeuwzekerheid enorm toegenomen.

Is de sneeuwzekerheid anno 2016 echt nog een issue?

Het antwoord hierop is ja én nee. Wil je zekerheid op échte sneeuw? Blijf dan altijd voor de hooggelegen gebieden kiezen en vermijd het begin en einde van het wintersportseizoen. Ben jij echter tevreden met kunstsneeuw, dan kun je tegenwoordig vrijwel overal goed terecht en hoef je jezelf niet al te druk te maken.

Helaas ben je nooit helemaal sneeuwzeker, want we hebben geen invloed op de temperaturen en de sneeuwval. Mijn advies is om vooraf goed te kijken naar de hoogte en de ligging van het skigebied waar je heen wilt gaan. Check de sneeuwhoogte en check vooraf of er sneeuwkanonnen zijn. Mocht je het risico toch te groot vinden? Kies dan voor een reisorganisatie die sneeuw- of skigarantie aanbiedt. Je wordt dan omgeboekt naar een ander gebied als blijkt dat er onvoldoende sneeuw ligt op jouw bestemming.

Charlie

Blogger | Charlie is al meer dan 15 jaar besmet met het wintersport virus! Hij gaat het liefst meerdere keren per jaar op wintersport en het liefst naar zijn favoriete dorp: het Oostenrijkse Ellmau.