Op wintersport met de auto
  • 15 januari 2017
  • Geplaatst door Niek
  • Thema
  • 0

Ik ga op wintersport met de auto en neem mee

Het wintersportseizoen is in volle gang! Ga jij dit jaar op wintersport met de auto? Je bent niet de enige. Meer dan 75% van de Nederlanders die op wintersportvakantie gaan, kiezen ervoor om met eigen vervoer naar de Franse of Oostenrijkse Alpen af te reizen. Zoals iedereen heb ook jij waarschijnlijk een hele lijst met spullen die je mee wilt nemen. Uiteraard alle ski uitrusting, warme kleding, toilettas, iets te eten en drinken voor onderweg en ga zo maar door. Waar echter vaak toch onvoldoende over na gedacht wordt, is de veiligheidsuitrusting van je auto. Weet jij wat je in het buitenland nodig hebt en verplicht in je auto moet hebben liggen? SkiCheckers en Pricewise hebben een overzicht voor je gemaakt.

Op wintersport met de auto

Op wintersport met de auto is meer dan instappen en wegwezen. Veel Nederlanders vergeten dat er een aantal verplichte zaken gelden op de buitenlandse snelwegen. Ook is het verstandig om een aantal checks en voorzorgsmaatregelen te treffen om veilig de oversteek naar jouw vakantiebestemming te maken. Controleer voor vertrek of je alle 8 punten kunt afvinken op jouw checklist. Zo ga je goed voorbereid en veilig op wintersportvakantie met de auto!

1. Winterbanden

Winterbanden zijn in veel Europese landen verplicht, waaronder Duitsland en Oostenrijk. Dat is wel zo veilig als je over besneeuwde wegen rijdt. Met winterbanden heb je namelijk veel meer grip. Rijden zonder winterbanden mag in de landen waar het verplicht is, maar kan je een flinke boete opleveren. Daarnaast word je in veel landen aansprakelijk gehouden voor eventuele schade. Kortom, je bent niet meer volledig verzekerd. Zorg dan ook dat jouw auto voorzien is van winterbanden.

2. Sneeuwkettingen

Winterbanden zijn niet altijd genoeg voor een goede grip. Stel je voor dat er veel sneeuw op jouw route ligt of dat veel neerslag verwacht wordt op het moment dat jij aankomt in Zuid-Duitsland of Oostenrijk. Sneeuwkettingen zijn dan sterk aan te raden. Sneeuwkettingen zorgen voor nóg meer grip en veiligheid. In veel wintersportgebieden is het op bepaalde wegen verplicht om bij bepaalde weersomstandigheden met sneeuwkettingen te rijden. Dit wordt dan aangegeven met een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Zorg er dus voor dat je altijd sneeuwkettingen in je achterbak hebt liggen als je op wintersport gaat. Blijkt ter plekke dat je ze niet bij je hebt, dan kan jou de doorgang geweigerd worden door de lokale autoriteiten. Vaak kun je dan nog wel een set sneeuwkettingen kopen, maar je snapt dat je dan veel te veel zult moeten betalen.

Sneeuwkettingen

3. Gevarendriehoek

In veel Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen. Heb je pech, of kom je door een ongeval stil te staan langs de weg? Dan ben je verplicht de gevarendriehoek achter je auto te plaatsen. Dit is ook wel zo verstandig, want zo waarschuw je tegemoetkomend verkeer dat jij met pech langs de weg staat.

4. Veiligheidshesjes

Reflecterende veiligheidshesjes. In sommige landen zijn ze verplicht. Draag deze altijd bij pech. Hiermee ben je goed zichtbaar als je door autopech of een ongeval langs de weg komt te staan. De veiligheidshesjes moeten altijd snel binnen handbereik zijn. Let dus bij het inpakken van je auto op dat je ze altijd snel kunt pakken.

5. Verbanddoos

Het spreekt wellicht voor zich, maar een verbanddoos is super handig en heel verstandig om mee te nemen op wintersportvakantie. Wist je dat het in sommige landen zelfs verplicht is er één in je auto te hebben? Houd ook hier rekening mee bij het inpakken, zodat hij niet onderin de kofferbak ligt als de verkeerspolitie erom vraagt óf als je ‘m echt heel hard nodig hebt.

6. Alcoholtest

Ga je op wintersport met de auto naar Frankrijk? Houd er dan rekening dat je altijd een ongebruikte alcoholtest in je auto moet hebben liggen. Opmerkelijk: tot 2013 kreeg je een boete als je geen alcoholtest bij je had. Nu niet meer, maar officieel is het nog steeds verplicht.

7. Vignet

In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig voor het rijden op snelwegen. Dit vignet moet je op de voorruit van je auto plakken. Je kan het vignet aan de grens kopen of van tevoren bij de ANWB in Nederland. Tip: koop je vignet bij de ANWB vóór vertrek. Dit scheelt je onderweg heel veel tijd, want op de grens is het vaak erg druk bij de verkooppunten.

8. Verzekeringen

Vergeet voordat je op wintersport gaat ook niet om goed naar je verzekeringen te kijken. Met een reisverzekering met wintersportdekking kun je jezelf verzekeren tegen vroegtijdige terugkeer, ziekenhuisopname in het buitenland, ongevallen, beschadiging, verlies en diefstal. Ook pechhulp in het buitenland kun je verzekeren met een reisverzekering, maar dit kan ook met je autoverzekering of ANWB abonnement.

Infographic Checklist
Infographic Checklist Wintersport Met Eigen Vervoer

Niek

Medeoprichter SkiCheckers.com & Wintersport Expert